Ο κύκλος δράσεων του Μουσείου με τίτλο : "Παραδοσιακές Ελληνικές Συνταγές".
Το " Χαγιάτι Λαδιά" πραγματοποίησε ένα κύκλο δράσεων με τίτλο "Παραδοσιακές Ελληνικές συνταγές" κάθε Παρασκευή από τον Νοέμβριο 2024 έως τον Φεβρουάριο 2025. Πιστό στην παράδοση το ¨Χαγιάτι Λαδιά" ακολούθησε τον τρόπο με τον οποίο παλιά οι άνθρωποι έφτιαχναν τα φαγητά τους και τα γλυκά τους. Υπήρχε αυτάρκεια τότε από τα λαχανικά που είχαν στο μπαξέ τους, το αλεύρι που είχαν από τα σταροχώραφά τους, το τυρί και το κρέας από τα ζώα τους και το λάδι τους. Με αυτά τα ταπεινά υλικά, οι συνταγές τους ήταν λιτές μεν, φτιαγμένες όμως με καλή πρώτη ύλη και πολλή αγάπη είχαν πάντα το καλύτερο αποτέλεσμα.
Έτσι λοιπόν με τις συμβουλές και τις συνταγές των Αντιγόνης Γεωργιάδου, Χρυσούλας Κουτσέλλη, Παναγιώτη Δασκαλούδη, Έλενας Μήτρου, Θώμης Αυλακιώτου και Δάφνης Τρουμπεγλή, γέμισε το "Χαγιάτι Λαδιά" μυρωδιές, γεύσεις και αρώματα, από πυροσκί, πισία, τουρσί, χασλαμά, γυριστή σπανακοτυρόπιτα, βαρένικα, μανιταρόσουπα, χαλβά Φαρσάλων, σάμαλι και καπαμά.
Οι φίλοι και τα μέλη του μουσείου σαν μία μεγάλη οικογένεια, αφού έμαθαν τα μυστικά, μοιράστηκαν και απόλαυσαν όλα αυτά τα εδέσματα. Ευχαριστούμε όλους μου μας παρουσίασαν τις συνταγές τους και όλους όσους συμμετείχαν.
Ευχαριστούμε επίσης την Ιστορικό – Μουσειολόγο Γιώτα Βασιλειάδου για την δημιουργία των αφισών και όλη την στήριξή της.
Παρασκευή 14/02/2025 "Παραδοσιακές Ελληνικές Συνταγές". Φτιάχνουμε ΚΑΠΑΜΑ στο μουσείο. Μια Συνταγή της Δάφνης Τρουμπεγλή.
Η λέξη "καπαμάς" πιστεύεται πως έχει τουρκικές ρίζες και ότι προέρχεται από τη λέξη 'καπαμάκ' που σημαίνει καπακωμένο, η καλύτερα το σκεπασμένο.
Η συνταγή.
Ο καπαμάς λοιπόν έχει βάση κομμάτια κρέατος λάχανο τουρσί, κρεμμυδάκια φρέσκα και ξερά, μαϊντανό, διάφορα αρωματικά, μπούκοβο για όσους θέλουν λίγο ρύζι ,τα οποία αφού τσιγαρίσουμε ,τα τυλίγουμε όπως τα σαρμαδάκια, τα βάζουμε στην κατσαρόλα και ενδιάμεσα κομμάτια κρέατος, λίγη σάλτσα, το νερό από το τουρσί, κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας για να σιγοβράσει.
Αυτό έφτιαξε στο μουσείο η Δάφνη Τρουμπεγλή με πολλή αγάπη, αφού το γνωρίζει από μικρό παιδί από την μητέρα της και συνεχίζει να το φτιάχνει πολύ συχνά για τα δικά της παιδιά.
Όλοι όσοι παρακολούθησαν την εκτέλεση της συνταγής το έβλεπαν και το δοκίμασαν για πρώτη φορά αλλά φάνηκε ότι άρεσε γιατί από την ποσότητα που έφερε η Δάφνη Τρουμπεγλή με την φίλη μας Καλλιόπη Χρυσομάλλη δεν έμεινε τίποτα.
Παρασκευή 07/02/2025 "Παραδοσιακές Ελληνικές Συνταγές". Φτιάχνουμε Σάμαλι στο μουσείο. Μια Συνταγή του Παναγιώτη Δασκαλούδη.
Η συνταγή.
"Σάμαλι" του Παναγιώτη Δασκαλούδη.
Υλικά.
500 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό
250 γραμ. σιμιγδάλι χοντρό,
600 γραμμάρια στραγγιστό γιαούρτι,
18 γραμμ. σόδα,
165 γραμ. γάλα φρέσκο,
μια πρέζα αλάτι,
300 γραμμ. ζάχαρη,
ξύσμα από 1 πορτοκάλι,
4-5 κομματάκια μαστίχα και αμύγδαλα για το στόλισμα.
Για το σιρόπι,
2 κιλά ζάχαρη,
1λίτρο νερό εμφιαλωμένο,
3 βανίλιες,
χυμό από μισό λεμόνι.
Εκτέλεση
Σε ένα μπώλ ή λεκάνη βάζουμε το σιμιγδάλι, το γάλα, το γιαούρτι, τη σόδα το αλάτι, το τρίμμα του πορτοκαλιού. Χτυπάμε στο μπλέντερ τη μαστίχα με λίγη ζάχαρη και τη προσθέτουμε και αυτή μαζί με την υπόλοιπη ζάχαρη, με τα άλλα υλικά.
Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα όμοιο μίγμα το οποίο το απλώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί, με τη βοήθεια σπάτουλας.
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για μισή ώρα περίπου (ο χρόνος είναι ενδεικτικός και ανάλογα με τον κάθε φούρνο) και όταν ροδίσει και πάρει το επιθυμητό χρώμα, το βγάζουμε.
Σκεπάζουμε το ταψί με μεγαλύτερο ταψί και το αφήνουμε να κρυώσει και να ιδρώσει.
Φτιάχνουμε το σιρόπι, προσθέτουμε τις βανίλιες και από την έναρξη του βρασμού μετά από 5 λεπτά αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού.
Ξεσκεπάζουμε το σάμαλι μετά από αρκετή ώρα, όταν το σάμαλι έχει κρυώσει αρκετά και ίσα που καταλαβαίνουμε ότι είναι ζεστό, χαράζουμε σε κομμάτια της αρεσκείας μας και στολίζουμε με αμύγδαλο το κάθε κομμάτι και σιροπιάζουμε.
Ελάχιστα ζεστό το σάμαλι και ζεστό (όχι καυτό) το σιρόπι.
Και το νερό στο σιρόπι πάντα εμφιαλωμένο χωρίς χλώρια και άλατα.
Παρασκευή 31/01/2025 "Παραδοσιακές Ελληνικές Συνταγές". Φτιάχνουμε Χαλβά Φαρσάλων στο μουσείο. Μια συνταγή της Θώμης Αυλακιώτου.
Παρασκευή 24/01/2025 "Παραδοσιακές Ελληνικές Συνταγές". Φτιάχνουμε Μανιταρόσουπα στο μουσείο. Μια συνταγή της Έλενας Μήτρου.
Συνταγή Μανιταρόσουπας:
1 κιλό μανιτάρια πόρτο μπέλο
2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια
2 ματσάκια μαϊντανό
2 ματσάκια άνηθο
3 φλυτζ. του καφέ ρύζι καρολίνα
1 κουτάλα λάδι
Ανάλογο αλάτι και πιπέρι.
Για το αυγολέμονο
2 λεμόνια
2 αυγά
Εκτέλεση
Σκουπίζουμε τα μανιτάρια (δεν τα πλένουμε), κόβουμε από το κοτσανάκι τους μια λεπτή φετούλα και την πετάμε και όλα τα υπόλοιπα τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Σε μια κατσαρόλα, σοτάρουμε στο λάδι τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και τον μαϊντανό όλα ψιλοκομμένα, ρίχνουμε και τα μανιτάρια να σοταριστούν όλα μαζί. Στη συνέχεια ρίχνουμε 1 λίτρο νερό, το αλάτι και το πιπέρι. Μόλις αρχίζει να βράζει ρίχνουμε και το ρύζι και σε 15-20', η μανιταρόσουπα είναι έτοιμη.
Χτυπάμε καλά τα ασπράδια των αυγών ,ρίχνουμε τους κρόκους, χτυπάμε πάλι καλά και συνεχίζουμε να χτυπάμε αφού έχουμε ρίξει στο ίδιο σκεύος και τον χυμό απ'ο τα λεμόνια. Σιγά σιγά παίρνουμε με την κουτάλα από το πάνω μέρος της κατσαρόλας ζουμί από την σούπα το ρίχνουμε στο σκεύος που έχουμε κάνει το αυγολέμονο, άλλες δύο κουτάλες από την σούπα και μετά όλο το αδειάζουμε στην κατσαρόλα.
Μια συνταγή της Έλενας Μήτρου.
Καλή σας όρεξη.
Παρασκευή 17/01/2025 "Παραδοσιακές Ελληνικές Συνταγές". Φτιάχνουμε Στριφτή Πίτα στο τηγάνι. Μια συνταγή της Αντιγόνης Γεωργιάδου, που θα μας μάθει πώς να την κάνουμε.

Παρασκευή 20/12/2024 "Παραδοσιακές Ελληνικές Συνταγές". Φτιάχνουμε την παραδοσιακή Παγγαιορείτικη Πίτα γυριστή στο μουσείο. Μια συνταγή του Παναγιώτη Δασκαλούδη, που θα μας μάθει πώς να κάνουμε ΠΙΤΑ ΓΥΡΙΣΤΗ.
Η Συνταγή:
Πίτα γυριστή σε ταψί διαμέτρου 55 περίπου εκατοστών.
Υλικά : Για το φύλλο,
αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κιλό,
ένα φλυτζάνι του καφέ λάδι,
νερό 800-100 ml,
μία πρέζα αλάτι.
Για τη γέμιση:
Αν θέλουμε σπανακοτυρόπιτα,
1,5 κιλό σπανάκια,
2 πράσα,
2 αυγά,
500 γραμμάρια τυρί.
Αν θέλουμε τυρόπιτα:
1 κιλό τυρί,
4 αυγά,
200 γραμμάρια κασέρι γκούντα
και μία μεγάλη κούπα βρασμένο ρύζι.
Για το ψήσιμο θα χρειαστούμε περίπου 500 ml σπορέλαιο.
Εκτέλεση :
Σε μία λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, ρίχνουμε το λάδι, το αλάτι και προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό χλιαρό.
Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μια ελαστική ζύμη ομοιόμορφη που να μην κολλάει στα δάχτυλα.
Ενδεχομένως να μην μας πάρει όλο το νερό, ή και να προσθέσουμε ελάχιστο, εξαρτάται από την ποιότητα του αλευριού.
Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια βρεγμένη πετσέτα και την αφήνουμε για 30 περίπου λεπτά να ξεκουραστεί.
Συνεχίζουμε με τη γέμιση.
Έχουμε πλύνει καλά τα σπανάκια, αν θέλουμε σπανακοτυρόπιτα, τα ψιλοκόβουμε, ψιλοκόβουμε και το πράσο και τα αλατίζουμε. Ανακατεύουμε και δοκιμάζουμε λίγο να δούμε την γεύση στην αλμύρα, θα πρέπει να τα «τσιμπάει» το αλάτι. Στύβουμε τα σπανάκια με τα χέρια και αφαιρούμε τα υγρά τους. Προσθέτουμε τα αυγά, το τυρί τριμμένο και ανακατεύουμε και πάλι. Δοκιμάζουμε το μίγμα και πάλι για το αλάτι, αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο, ενδεχομένως να καλύπτεται από το τυρί που μπορεί να είναι αλμυρό.
Αν θέλουμε τυρόπιτα, τρίβουμε το τυρί με τα χέρια, προσθέτουμε τα αυγά το ρύζι και το τυρί γκούντα τριμμένο και ανακατεύουμε.
Παίρνουμε τη ζύμη και την χωρίζουμε σε έξι (6) ίσες μπάλες. Με το πλαστήρι και αλευρώνοντας ανοίγουμε την μία μπάλα σε φύλλο 20-25 περίπου εκατοστών, και λαδώνουμε ελαφρά την επιφάνειά του. Συνεχίζουμε με την δεύτερη μπάλα και την ανοίγουμε και αυτή σε φύλλο ίδιας διάστασης και την τοποθετούμε πάνω στο προηγούμενο φύλλο. Λαδώνουμε και πάλι ελαφρά την επιφάνεια του φύλλο και συνεχίζουμε με την τρίτη μπάλα στην ίδια διαδικασία και τοποθετούμε το φύλλο πάνω στο δεύτερο. Έχουμε τρία φύλλα, το ένα πάνω στο άλλο λαδωμένα ανάμεσά τους και αλευρώνουμε και ανοίγουμε με το πλαστήρι τα τρία φύλλα σε ένα, σε διάμετρο λίγο μεγαλύτερη (3 εκατοστά) από τη διάμετρο του ταψιού.
Την ίδια διαδικασία επαναλαμβάνουμε και με τις άλλες τρεις μπάλες ζύμης και έχουμε δύο τριπλά φύλλα. Λαδώνουμε το ταψί μας, τυλίγουμε το φύλλο στο πλαστήρι και το τοποθετούμε ξετυλίγοντάς το στο ταψί. Θα πρέπει να προεξέχει 3 περίπου εκατοστά, αν είναι μεγαλύτερο το κόβουμε με το ψαλίδι.
Βάζουμε τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια ξεκινώντας από τη μέση του φύλλου και καλύπτουμε με το άλλο φύλλο, το οποίο αν περισσεύει και είναι μεγαλύτερο το κόβουμε με το ψαλίδι, θα πρέπει να είναι ίσα ίσα με την άκρη του ταψιού μας. Διπλώνουμε το κάτω φύλλο και κλείνουμε την πίτα.
Σε μεγάλο μάτι υγραερίου ψήνουμε την πίτα περιστρέφοντάς την συνεχώς και ελέγχοντας με προσοχή (για να μην μας σπάσει) με μια μακριά σπάτουλα το ψήσιμό της. Κανονίζουμε να ψήνεται σε όλα τα μέρη και για αυτό την ψήνουμε αρχικά από την άκρη και μετά προς τα κεντρικά τμήματα. Όταν δούμε ότι έχει ψηθεί, αποσύρουμε από τη φωτιά και με τη βοήθεια της πλασταριάς, την καλύπτουμε και την αναποδογυρίζουμε.
Παίρνουμε το ταψί, το λαδώνουμε και πάλι και τοποθετούμε την πίτα με την άψητη πλευρά από κάτω και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία ψησίματος.
Όταν ψηθεί την αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια της αρεσκείας μας.
Η όλη μαστοριά είναι στο ΓΡΗΓΟΡΟ αναποδογύρισμα της πίτας. θα πρέπει να έχουμε αλευρώσει την πλασταριά να μη μας κολλήσει το ζυμάρι, μην τυχόν και δεν γλιστρήσει εύκολα όταν θα την ξαναβάλουμε στο ταψί, καθώς επίσης και να μην μείνει για πολλά δευτερόλεπτα στην πλασταριά.
Αν θέλουμε με κιμά,
1 κιλό κιμά,
και 1 κιλό πράσα,
τα οποία πράσα ψιλοκόβουμε και τα σοτάρουμε με το λάδι προσθέτοντας και τον κιμά.
Μια συνταγή του Παναγιώτη Δασκαλούδη.
Καλή επιτυχία.
Παρασκευή 13/12/2024 "Παραδοσιακές Ελληνικές Συνταγές". Φτιάχνουμε την παραδοσιακή Ποντιακή συνταγή ΠΙΣΙΑ & ΠΙΡΟΣΚΙ στο μουσείο. Μια συνταγή της Αντιγόνης Γεωργιάδου, που θα μας μάθει πώς να κάνουμε ΠΙΣΙΑ & ΠΙΡΟΣΚΙ.
Η Συνταγή:
Τα ΠΙΣΙΑ & ΠΙΡΟΣΚΙ που φτιάξαμε εμείς στο "Χαγιάτι Λαδιά".
Μαϊντανό
δυόσμο,
φρέσκο κρεμμυδάκι,
θυμάρι,
άνιθο
και τυρί (όλα μέσα στην ζύμη).
Συνταγή για την ζύμη:
1 κιλό αλεύρι
650 ml χλιαρό νερό
1κ.γλ. αλάτι
1κ.γλ.ζαχαρη
1κ. σούπας λάδι
2 μαγιές
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί (η ζύμη γίνεται ούτε πολύ σφιχτή, ούτε πολύ μαλακή).
Την αφήνουμε να ξεκουραστεί 30-45 λεπτά και αφού φουσκώσει κόβουμε κομμάτια και ανοίγουμε με τα χέρια πιταράκια.
Τα ρίχνουμε σε καυτό ηλιέλαιο και συγχρόνως ανοίγουμε στη μέση με την ανάποδη ενός πηρουνιού μια τρύπα για να μην φουσκώσει.
Γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά, ψήνουμε και έτοιμα τα πισία.
Σε άλλα πιταράκια βάζουμε την γέμιση πατάτας που έχουμε ετοιμάσει, το κάνουμε σαν βαρκούλα και το κλείνουμε.
Τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές . Αυτά είναι τα πιροσκί, αν θέλουμε βάζουμε γέμιση τυριού.
Γέμιση πατάτας:
Σε ένα σκεύος τσιγαρίζουμε κρεμμύδι σε λάδι και μετά ρίχνουμε τις πατάτες που έχουμε βράσει και πατήσει με το πιρούνι.
Ρίχνουμε και αλάτι και πιπέρι.
Καλή επιτυχία.
Παρασκευή 06/12/2024 "Παραδοσιακές Ελληνικές Συνταγές". Φτιάχνουμε την παραδοσιακή Ποντιακή συνταγή ΒΑΡΕΝΙΚΑ στο μουσείο. Μια συνταγή της Αντιγόνης Γεωργιάδου, που θα μας μάθει πώς να κάνουμε ΒΑΡΕΝΙΚΑ.
Η Συνταγή:
Τα Βαρένικα που φτιάξαμε εμείς στο "Χαγιάτι Λαδιά".
Υλικά:
Για την ζύμη (50 τεμάχια)
700γρ.αλεύρι γ.χ
1κ.σ.λάδι
1κ.γλ.αλάτι
1αυγό
280 γρ. νερό χλιαρό
Για την γέμιση 250 γρ. φέτα
250γρ. ανθότυρο
Πιπέρι μαύρο
Για να περιχύσουμε από πάνω 150 γρ. Βούτυρο
100γρ.φετα για να τρίψουμε από πάνω
Εκτέλεση :
Σε μια λεκάνη βάζουμε όλα τα υλικά για την ζύμη και ζυμώνουμε. Κόβουμε το ζυμάρι σε 4 κομμάτια και ανοίγουμε με τον πλάστη 4 φύλλα.
Με μία κούπα κόβουμε στρογγυλά κομμάτια από το φύλλο, τα γεμίζουμε με τα τυριά που έχουμε τρίψει, το κλείνουμε (γίνεται μισοφέγγαρο) και το πατάμε με ένα πιρούνι γύρω γύρω να κλείσει καλά.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό και λίγο αλάτι να βράσει και μόλις αρχίζει να βράζει ρίχνουμε λίγα λίγα τα Βαρένικα και τα βράζουμε αλλά 6-7 λεπτά της ώρας μέχρι δηλ. να μαλακώσουν.
Βγάζουνε με τρυπητή κουτάλα και όταν τελειώσουν όλα τα περιχύνουμε με το αγνό βούτυρο που το έχουμε κάψει στην φωτιά.
Τρίβουμε από πάνω τυρί και αν θέλουμε ρίχνουμε και λίγο κόκκινο πιπέρι.
Καλή επιτυχία.
Παρασκευή 29/11/2024 "Παραδοσιακές Ελληνικές Συνταγές". Φτιάχνουμε παραδοσιακό Χασλαμά. Η Χρυσή Κουτσέλλη-Λαδιά θα μας μάθει πώς να κάνουμε το γλυκό: ΧΑΣΛΑΜΑ.
Η Συνταγή : Παραδοσιακός Χασλαμάς.
Η συνταγή που φτιάξαμε στο "Χαγιάτι Λαδιά"
Υλικά:
1 κιλό αλεύρι γ.χρ.
1 ποτήρι ζάχαρη
2 ποτήρια λάδι ( 1 σπορέλαιο, 1 λάδι)
1 κ.γλ.κοφτό σόδα
1 κ.γλ.σκόνη γαρύφαλλο
Μισό λεμόνι (τον χυμό του)
1 backing powder
1 ποτήρι θολόσταχτη
Γαρύφαλλα δοντάκια για την διακόσμηση
Σιρόπι 2 ποτήρια ζάχαρη
1,5 ποτήρι νερό Χυμό από μισό λεμόνι
5 λεπτά της ώρας βράσιμο.
Εκτέλεση:
Στο ταψί που θα τον ψήσουμε ρίχνουμε όλο το αλεύρι και γύρω γύρω βάζουμε όλα τα υλικά εκτός θολόσταχτη και λάδι και τα ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.
Καίμε το λάδι (να καπνίσει) και πριν από αυτό ρίχνουμε την θολόσταχτη την σκεπάζουμε με το αλεύρι και τα υλικά που έχουμε βάλει από πριν και τέλος ρίχνουμε το καυτό λάδι λίγο λίγο και συγχρόνως ανακατεύουμε με την ξύλινη κουτάλα.
Συνεχίζουμε με τα χέρια να ζυμώνουμε μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υλικά και να γίνει ομοιόμορφο. Χτυπάμε με την παλάμη να γίνει ίσιο.
Χαράζουμε μέχρι κάτω σε ρόμβους και τοποθετούμε σε κάθε κομμάτι 1 γαρύφαλλο .
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς πάνω κάτω για μια ώρα. Τον αφήνουμε να κρυώσει και ρίχνουμε το σιρόπι καυτό.
Για την θολόσταχτη : έχουμε βάλει στο σκεύος 2 ποτήρια νερό και 2 κ. σούπας στάχτη κοσκινισμενη από την σόμπα. Αφού βράσει το αφήνουμε να κρυώσει και μετά παίρνουμε σιγά σιγά από πάνω 1 ποτήρι διαυγές υγρό (αυτό είναι που τον κάνει τραγανό).
Καλή επιτυχία.
Παρασκευή 22/11/2024 "Παραδοσιακές Ελληνικές Συνταγές". Φτιάχνουμε παραδοσιακό Τουρσί στο μουσείο. Μια συνταγή της Αντιγόνης Γεωργιάδου, που θα μας μάθει πώς να κάνουμε ΤΟΥΡΣΙ.
Η Συνταγή:
Το τουρσί που φτιάξαμε εμείς στο "Χαγιάτι Λαδιά".
Υλικά:
Κουνουπίδι, λάχανο, καρότο, πράσινη ντομάτα, Πιπεριές μόνο πράσινες, σέλινο, σκόρδο.
Εκτέλεση:
Τα κόβετε στο μέγεθος που θέλετε.
Η άρμη: 1 λίτρο νερό σαράντα γραμμάρια αλάτι.
Λιώνουμε στο νερό το αλάτι, και αφού έχουμε βάλει τα λαχανικά στα δοχεία τα πατάμε και ρίχνουμε μέσα την άρμη.
Σας εύχομαι καλή επιτυχία.
* Φυσικά μπορείτε να αφαιρέσετε κάποιο λαχανικό που δεν θέλετε.
** Εκτός το σκόρδο το καρότο και το σέλινο. "κατά την γνώμη μου".
και πάλι καλή επιτυχία.
©2024-2025