Ο κύκλος δράσεων του Μουσείου με τίτλο : "Παραδοσιακές Ελληνικές Συνταγές".
Παρασκευή 20/12/2024 "Παραδοσιακές Ελληνικές Συνταγές". Φτιάχνουμε την παραδοσιακή Παγγαιορείτικη Πίτα γυριστή στο μουσείο. Μια συνταγή του Παναγιώτη Δασκαλούδη, που θα μας μάθει πώς να κάνουμε ΠΙΤΑ ΓΥΡΙΣΤΗ.
Η Συνταγή:
Πίτα γυριστή σε ταψί διαμέτρου 55 περίπου εκατοστών.
Υλικά : Για το φύλλο,
αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κιλό,
ένα φλυτζάνι του καφέ λάδι,
νερό 800-100 ml,
μία πρέζα αλάτι.
Για τη γέμιση:
Αν θέλουμε σπανακοτυρόπιτα,
1,5 κιλό σπανάκια,
2 πράσα,
2 αυγά,
500 γραμμάρια τυρί.
Αν θέλουμε τυρόπιτα:
1 κιλό τυρί,
4 αυγά,
200 γραμμάρια κασέρι γκούντα
και μία μεγάλη κούπα βρασμένο ρύζι.
Για το ψήσιμο θα χρειαστούμε περίπου 500 ml σπορέλαιο.
Εκτέλεση :
Σε μία λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, ρίχνουμε το λάδι, το αλάτι και προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό χλιαρό.
Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μια ελαστική ζύμη ομοιόμορφη που να μην κολλάει στα δάχτυλα.
Ενδεχομένως να μην μας πάρει όλο το νερό, ή και να προσθέσουμε ελάχιστο, εξαρτάται από την ποιότητα του αλευριού.
Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια βρεγμένη πετσέτα και την αφήνουμε για 30 περίπου λεπτά να ξεκουραστεί.
Συνεχίζουμε με τη γέμιση.
Έχουμε πλύνει καλά τα σπανάκια, αν θέλουμε σπανακοτυρόπιτα, τα ψιλοκόβουμε, ψιλοκόβουμε και το πράσο και τα αλατίζουμε. Ανακατεύουμε και δοκιμάζουμε λίγο να δούμε την γεύση στην αλμύρα, θα πρέπει να τα «τσιμπάει» το αλάτι. Στύβουμε τα σπανάκια με τα χέρια και αφαιρούμε τα υγρά τους. Προσθέτουμε τα αυγά, το τυρί τριμμένο και ανακατεύουμε και πάλι. Δοκιμάζουμε το μίγμα και πάλι για το αλάτι, αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο, ενδεχομένως να καλύπτεται από το τυρί που μπορεί να είναι αλμυρό.
Αν θέλουμε τυρόπιτα, τρίβουμε το τυρί με τα χέρια, προσθέτουμε τα αυγά το ρύζι και το τυρί γκούντα τριμμένο και ανακατεύουμε.
Παίρνουμε τη ζύμη και την χωρίζουμε σε έξι (6) ίσες μπάλες. Με το πλαστήρι και αλευρώνοντας ανοίγουμε την μία μπάλα σε φύλλο 20-25 περίπου εκατοστών, και λαδώνουμε ελαφρά την επιφάνειά του. Συνεχίζουμε με την δεύτερη μπάλα και την ανοίγουμε και αυτή σε φύλλο ίδιας διάστασης και την τοποθετούμε πάνω στο προηγούμενο φύλλο. Λαδώνουμε και πάλι ελαφρά την επιφάνεια του φύλλο και συνεχίζουμε με την τρίτη μπάλα στην ίδια διαδικασία και τοποθετούμε το φύλλο πάνω στο δεύτερο. Έχουμε τρία φύλλα, το ένα πάνω στο άλλο λαδωμένα ανάμεσά τους και αλευρώνουμε και ανοίγουμε με το πλαστήρι τα τρία φύλλα σε ένα, σε διάμετρο λίγο μεγαλύτερη (3 εκατοστά) από τη διάμετρο του ταψιού.
Την ίδια διαδικασία επαναλαμβάνουμε και με τις άλλες τρεις μπάλες ζύμης και έχουμε δύο τριπλά φύλλα. Λαδώνουμε το ταψί μας, τυλίγουμε το φύλλο στο πλαστήρι και το τοποθετούμε ξετυλίγοντάς το στο ταψί. Θα πρέπει να προεξέχει 3 περίπου εκατοστά, αν είναι μεγαλύτερο το κόβουμε με το ψαλίδι.
Βάζουμε τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια ξεκινώντας από τη μέση του φύλλου και καλύπτουμε με το άλλο φύλλο, το οποίο αν περισσεύει και είναι μεγαλύτερο το κόβουμε με το ψαλίδι, θα πρέπει να είναι ίσα ίσα με την άκρη του ταψιού μας. Διπλώνουμε το κάτω φύλλο και κλείνουμε την πίτα.
Σε μεγάλο μάτι υγραερίου ψήνουμε την πίτα περιστρέφοντάς την συνεχώς και ελέγχοντας με προσοχή (για να μην μας σπάσει) με μια μακριά σπάτουλα το ψήσιμό της. Κανονίζουμε να ψήνεται σε όλα τα μέρη και για αυτό την ψήνουμε αρχικά από την άκρη και μετά προς τα κεντρικά τμήματα. Όταν δούμε ότι έχει ψηθεί, αποσύρουμε από τη φωτιά και με τη βοήθεια της πλασταριάς, την καλύπτουμε και την αναποδογυρίζουμε.
Παίρνουμε το ταψί, το λαδώνουμε και πάλι και τοποθετούμε την πίτα με την άψητη πλευρά από κάτω και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία ψησίματος.
Όταν ψηθεί την αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια της αρεσκείας μας.
Η όλη μαστοριά είναι στο ΓΡΗΓΟΡΟ αναποδογύρισμα της πίτας. θα πρέπει να έχουμε αλευρώσει την πλασταριά να μη μας κολλήσει το ζυμάρι, μην τυχόν και δεν γλιστρήσει εύκολα όταν θα την ξαναβάλουμε στο ταψί, καθώς επίσης και να μην μείνει για πολλά δευτερόλεπτα στην πλασταριά.
Αν θέλουμε με κιμά,
1 κιλό κιμά,
και 1 κιλό πράσα,
τα οποία πράσα ψιλοκόβουμε και τα σοτάρουμε με το λάδι προσθέτοντας και τον κιμά.
Μια συνταγή του Παναγιώτη Δασκαλούδη.
Καλή επιτυχία.
Παρασκευή 13/12/2024 "Παραδοσιακές Ελληνικές Συνταγές". Φτιάχνουμε την παραδοσιακή Ποντιακή συνταγή ΠΙΣΙΑ & ΠΙΡΟΣΚΙ στο μουσείο. Μια συνταγή της Αντιγόνης Γεωργιάδου, που θα μας μάθει πώς να κάνουμε ΠΙΣΙΑ & ΠΙΡΟΣΚΙ.
Η Συνταγή:
Τα ΠΙΣΙΑ & ΠΙΡΟΣΚΙ που φτιάξαμε εμείς στο "Χαγιάτι Λαδιά".
Μαϊντανό
δυόσμο,
φρέσκο κρεμμυδάκι,
θυμάρι,
άνιθο
και τυρί (όλα μέσα στην ζύμη).
Συνταγή για την ζύμη:
1 κιλό αλεύρι
650 ml χλιαρό νερό
1κ.γλ. αλάτι
1κ.γλ.ζαχαρη
1κ. σούπας λάδι
2 μαγιές
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί (η ζύμη γίνεται ούτε πολύ σφιχτή, ούτε πολύ μαλακή).
Την αφήνουμε να ξεκουραστεί 30-45 λεπτά και αφού φουσκώσει κόβουμε κομμάτια και ανοίγουμε με τα χέρια πιταράκια.
Τα ρίχνουμε σε καυτό ηλιέλαιο και συγχρόνως ανοίγουμε στη μέση με την ανάποδη ενός πηρουνιού μια τρύπα για να μην φουσκώσει.
Γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά, ψήνουμε και έτοιμα τα πισία.
Σε άλλα πιταράκια βάζουμε την γέμιση πατάτας που έχουμε ετοιμάσει, το κάνουμε σαν βαρκούλα και το κλείνουμε.
Τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές . Αυτά είναι τα πιροσκί, αν θέλουμε βάζουμε γέμιση τυριού.
Γέμιση πατάτας:
Σε ένα σκεύος τσιγαρίζουμε κρεμμύδι σε λάδι και μετά ρίχνουμε τις πατάτες που έχουμε βράσει και πατήσει με το πιρούνι.
Ρίχνουμε και αλάτι και πιπέρι.
Καλή επιτυχία.
Παρασκευή 06/12/2024 "Παραδοσιακές Ελληνικές Συνταγές". Φτιάχνουμε την παραδοσιακή Ποντιακή συνταγή ΒΑΡΕΝΙΚΑ στο μουσείο. Μια συνταγή της Αντιγόνης Γεωργιάδου, που θα μας μάθει πώς να κάνουμε ΒΑΡΕΝΙΚΑ.
Η Συνταγή:
Τα Βαρένικα που φτιάξαμε εμείς στο "Χαγιάτι Λαδιά".
Υλικά:
Για την ζύμη (50 τεμάχια)
700γρ.αλεύρι γ.χ
1κ.σ.λάδι
1κ.γλ.αλάτι
1αυγό
280 γρ. νερό χλιαρό
Για την γέμιση 250 γρ. φέτα
250γρ. ανθότυρο
Πιπέρι μαύρο
Για να περιχύσουμε από πάνω 150 γρ. Βούτυρο
100γρ.φετα για να τρίψουμε από πάνω
Εκτέλεση :
Σε μια λεκάνη βάζουμε όλα τα υλικά για την ζύμη και ζυμώνουμε. Κόβουμε το ζυμάρι σε 4 κομμάτια και ανοίγουμε με τον πλάστη 4 φύλλα.
Με μία κούπα κόβουμε στρογγυλά κομμάτια από το φύλλο, τα γεμίζουμε με τα τυριά που έχουμε τρίψει, το κλείνουμε (γίνεται μισοφέγγαρο) και το πατάμε με ένα πιρούνι γύρω γύρω να κλείσει καλά.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό και λίγο αλάτι να βράσει και μόλις αρχίζει να βράζει ρίχνουμε λίγα λίγα τα Βαρένικα και τα βράζουμε αλλά 6-7 λεπτά της ώρας μέχρι δηλ. να μαλακώσουν.
Βγάζουνε με τρυπητή κουτάλα και όταν τελειώσουν όλα τα περιχύνουμε με το αγνό βούτυρο που το έχουμε κάψει στην φωτιά.
Τρίβουμε από πάνω τυρί και αν θέλουμε ρίχνουμε και λίγο κόκκινο πιπέρι.
Καλή επιτυχία.
Παρασκευή 29/11/2024 "Παραδοσιακές Ελληνικές Συνταγές". Φτιάχνουμε παραδοσιακό Χασλαμά. Η Χρυσή Κουτσέλλη-Λαδιά θα μας μάθει πώς να κάνουμε το γλυκό: ΧΑΣΛΑΜΑ.
Η Συνταγή : Παραδοσιακός Χασλαμάς.
Η συνταγή που φτιάξαμε στο "Χαγιάτι Λαδιά"
Υλικά:
1 κιλό αλεύρι γ.χρ.
1 ποτήρι ζάχαρη
2 ποτήρια λάδι ( 1 σπορέλαιο, 1 λάδι)
1 κ.γλ.κοφτό σόδα
1 κ.γλ.σκόνη γαρύφαλλο
Μισό λεμόνι (τον χυμό του)
1 backing powder
1 ποτήρι θολόσταχτη
Γαρύφαλλα δοντάκια για την διακόσμηση
Σιρόπι 2 ποτήρια ζάχαρη
1,5 ποτήρι νερό Χυμό από μισό λεμόνι
5 λεπτά της ώρας βράσιμο.
Εκτέλεση:
Στο ταψί που θα τον ψήσουμε ρίχνουμε όλο το αλεύρι και γύρω γύρω βάζουμε όλα τα υλικά εκτός θολόσταχτη και λάδι και τα ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.
Καίμε το λάδι (να καπνίσει) και πριν από αυτό ρίχνουμε την θολόσταχτη την σκεπάζουμε με το αλεύρι και τα υλικά που έχουμε βάλει από πριν και τέλος ρίχνουμε το καυτό λάδι λίγο λίγο και συγχρόνως ανακατεύουμε με την ξύλινη κουτάλα.
Συνεχίζουμε με τα χέρια να ζυμώνουμε μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υλικά και να γίνει ομοιόμορφο. Χτυπάμε με την παλάμη να γίνει ίσιο.
Χαράζουμε μέχρι κάτω σε ρόμβους και τοποθετούμε σε κάθε κομμάτι 1 γαρύφαλλο .
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς πάνω κάτω για μια ώρα. Τον αφήνουμε να κρυώσει και ρίχνουμε το σιρόπι καυτό.
Για την θολόσταχτη : έχουμε βάλει στο σκεύος 2 ποτήρια νερό και 2 κ. σούπας στάχτη κοσκινισμενη από την σόμπα. Αφού βράσει το αφήνουμε να κρυώσει και μετά παίρνουμε σιγά σιγά από πάνω 1 ποτήρι διαυγές υγρό (αυτό είναι που τον κάνει τραγανό).
Καλή επιτυχία.
Παρασκευή 22/11/2024 "Παραδοσιακές Ελληνικές Συνταγές". Φτιάχνουμε παραδοσιακό Τουρσί στο μουσείο. Μια συνταγή της Αντιγόνης Γεωργιάδου, που θα μας μάθει πώς να κάνουμε ΤΟΥΡΣΙ.
Η Συνταγή:
Το τουρσί που φτιάξαμε εμείς στο "Χαγιάτι Λαδιά".
Υλικά:
Κουνουπίδι, λάχανο, καρότο, πράσινη ντομάτα, Πιπεριές μόνο πράσινες, σέλινο, σκόρδο.
Εκτέλεση:
Τα κόβετε στο μέγεθος που θέλετε.
Η άρμη: 1 λίτρο νερό σαράντα γραμμάρια αλάτι.
Λιώνουμε στο νερό το αλάτι, και αφού έχουμε βάλει τα λαχανικά στα δοχεία τα πατάμε και ρίχνουμε μέσα την άρμη.
Σας εύχομαι καλή επιτυχία.
* Φυσικά μπορείτε να αφαιρέσετε κάποιο λαχανικό που δεν θέλετε.
** Εκτός το σκόρδο το καρότο και το σέλινο. "κατά την γνώμη μου".
και πάλι καλή επιτυχία.
©2024