Καλοκαίρι 2024 στην αυλή του Μουσείου.
Από το προφίλ του Δημοσθένη Κοσλίδη.
Ο ΠΑΓΓΑΙΟΡΕΙΤΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ
Οι άνθρωποι μπορεί να φεύγουν από τον κόσμο τούτον και οι ζωές τους να οδεύουν προς την ανυπαρξία, όμως, καθήκον και χρέος ιερό του ερευνητή γραφιά είναι να κρατήσει ζωντανή τη μαρτυρία τους για σημαντικά γεγονότα που βίωσαν, για να μη χάνονται από τη συλλογική μνήμη.
Γιατί ό,τι γράφεται μένει για πάντα, ή όπως θα λέγε και η προγιαγιά μ’ η Ζαφειρούδα: ου σουφός ου άνθρουπους ξιχνά, του καλαμάρ’ ιτς δε ξιχνά. Έτσι μόνο η Ιστορίας του τόπου μας θα γίνει σύντροφος παντοτινός και απαράμιλλος στο μικρό, μα και τόσο σημαντικό, ταξίδι της ζωής του καθενός μας. Και κατά συνέπεια ήταν προδιαγραμμένο, μετά από επίπονη έρευνα, να προκύψει το καινούργιο ολιγοσέλιδο μεν αλλά σημαντικότατο σε περιεχόμενο και ουσία δε, πόνημά μου: Ο ΠΑΓΓΑΙΟΡΕΊΤΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ αρχές του 20ου αιώνα.
Αιτία κι αφορμή για τη συγγραφή τούτου του πολύ σημαντικού βιβλίου μού την έδωσε η καταπληκτική περιοδική έκθεση ΠΡΟΙΚΟΣΥΜΦΩΝΑ ΚΑΙ ΝΥΦΙΚΆ που παρουσιάζεται φέτος στο λαογραφικό μουσείο ΧΑΓΙΑΤΙ ΛΑΔΙΑ στην Πρώτη Σερρών.
Ενημερώνω! Ο παγγαιορείτικος γάμος, ως δρώμενο, θα παρουσιασθεί τη Δευτέρα 12 Αυγούστου στον υπαίθριο χώρο του μουσείου με τη συμμετοχή εξαιρετικών μουσικών, αυθεντικών ντόπιων τραγουδιστών και χορευτών, φυσικά και όλων εκείνων των προσώπων που θα αναπαραστήσουν τους πρωταγωνιστές του παραδοσιακού παγγαιορείτικου γάμου.
Και παρουσιάζει ομολογουμένως τεράστιο ενδιαφέρον διότι για τα δεδομένα εκείνης εποχής ο γάμος αποτελούσε αναμφίβολα το κορυφαίο κοινωνικό γεγονός της ζωής των ανθρώπων και τον σημαντικότερο σταθμό από τον οποίον εκπορεύονταν η χαρά η ευτυχία η ζωντάνια και η συνέχεια της ζωής. Γι’ αυτό ονόμαζαν τον γάμο και «χαρά».
Τα έθιμα του παγγαιορείτικου γάμου, με την απίστευτη, ομολογουμένως, ποικιλομορφία τους διαρκούσαν πολλές μέρες, να μη πω εβδομάδες και συμμετείχαν σ’ αυτά άπαντες οι χωριανοί. Τα πλείστα των γαμήλιων εθίμων, δυστυχώς, έχουν ατονήσει, να μην πω οριστικά έχουν χαθεί.
Γι’ αυτό αποτελεί μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την αναβίωση μοναδικών στιγμών της ζωής των παππούδων και των γιαγιάδων μας που, εκτός των άλλων σημαντικών, εμπλούτισαν τον ανεπανάληπτο Ελληνικό Λαϊκό Πολιτισμό του τόπου μας για τον οποίον είμαστε τόσο υπερήφανοι και το σπουδαιότερο……εξακολουθούν να επηρεάζουν ακόμα και σήμερα, στη μοντέρνα εποχή μας, τις ζωές μας.
Υ.Γ Το βιβλίο μου θα διατίθεται αποκλειστικά και μόνον από το λαογραφικό μουσείο ΧΑΓΙΑΤΙ ΛΑΔΙΑ, που είναι και ο εκδότης του.