w w w . h a y a t i l a d i a . g r

   Καλώς ήρθατε στην Ιστοσελίδα του Λαογραφικού Μουσείου " Χαγιάτι Λαδιά " στην Πρώτη Σερρών του Δήμου Αμφίπολης.

Το " Χαγιάτι Λαδιά " στην Πρώτη Σερρών του δήμου Αμφίπολης.   

hayatiladiaeisodosΕικόνα 4 - Η κεντρική πλατεία της Πρώτης

Νέο Τουριστικός οδηγός της Πρώτης Σερρών

      Η Πρώτη είναι ένα από τα πιο παλιά χωριά της περιοχής Παγγαίου. Είναι χτισμένη στους πρόποδες του χρυσοφόρου βουνού και από τη βόρεια πλευρά του σε υψόμετρο 310 μ. και πληθυσμό 1176 κατοίκους (με βάση την απογραφή του 2011). Από τα αστικά κέντρα της περιοχής απέχει πολύ (120 χλμ. από την Θεσσαλονίκη, 50 χλμ. από Σέρρες , 27 χλμ. από Δράμα, και 50 από την Καβάλα.), γεγονός που ανάγκασε την περιοχή να αναπτύξει δικό της πολιτισμό και κουλτούρα.

      Η παράδοση αναφέρει πως η ιστορική Πρώτη, στην αρχαιότητα ονομαζότανε «Κίασα» ή «Κίεσα», [όπως και η επαρχία Φυλλίδος της οποίας ήταν πρωτεύουσα (κατά τον Στ. Μερτζίδη «Αι χώραι του παρελθόντος» Αθήνα 1883)], μετά ονομάστηκε «εβδομίστα» από τα 70 σπίτια που είχε, επί τουρκοκρατίας ονομάσθηκε Κιούπκιοϊ. Κιούπκιοϊ είναι τουρκική ονομασία και σημαίνει χωριό των πιθαριών, από τα πολλά πιθάρια (κιούπια) που βρέθηκαν. Υπήρχαν κεραμοποιεία , γιατί το χώμα (αργιλούχο) προσφέρεται για τέτοιου είδους κατεργασία. Μετονομάστηκε σε Πρώτη το 1927. Το όνομα Πρώτη δόθηκε κατά μία εκδοχή από τη πριγκίπισσα Πρώτη, που είχε το θέρετρό της κοντά στον οικισμό. Μια άλλη εκδοχή από τη πρώτη στάση του Μ. Αλεξάνδρου (στα μεταλλεία χρυσού) σε κάποια εκστρατεία του, ή από το γεγονός ότι είναι από τα πιο σύγχρονα χωριά της περιοχής και πρωτοστατεί σε πολλά, γι΄αυτό και το ονόμασαν "Πρώτη". Τα ονόματα του χωριού κατά χρονολογική σειρά από την αρχαιότητα έως σήμερα είναι : Κίασα ή Κίεσα, Δόβηρος, Εβδομίστα, Κιούπ-Κιόϊ, Πυθία, Πρώτη. (Κοντά στις ρίζες των Ελλήνων, το Παγγαίο μέσα στην ιστορία-Φώτης Σκαλίδης σελ.71).

      Το έτος 1919 ιδρύεται ο Γεωργικός Πιστωτικός Συνεταιρισμός Πρώτης " το Παγγαίον ". Το έτος 1925 ιδρύεται ο Σύλλογος Φιλομούσων " η Πρόοδος " .Το έτος 1926 ιδρύεται ο Γυμναστικός Σύλλογος "Αρης ".

      Η ιστορία του χωριού και του λαού του ξεκινά από τα βάθη των αιώνων και οι σημερινοί κάτοικοι είναι απόγονοι των αρχαίων Ηδονών. Λαός πολεμικός, προοδευτικός και με πολιτισμό σε μεγάλο βαθμό αναπτυγμένο. (Ηρόδοτος, πληροφορίες περί Αμφιπόλεως και περιοχής.)

      Στην αρχαιότητα κατά τους χρόνους της Αθηναϊκής και Σπαρτιατικής κυριαρχίας, όπως και αργότερα κατά τα χρόνια της Μακεδονικής, υπήρξε σημαντικό πολεμικό κέντρο. Στην απόλυτη δε δικαιοδοσία του υπαγόταν τότε τα περίφημα , όπως αναφέρει η ιστορία, μεταλλεία του Παγγαίου από τα οποία, τόσο ο Φίλιππος όσο και ο γιος του ο Μ. Αλέξανδρος, έβγαζαν χρυσό και άργυρο. Επί του Παγγαίου βρίσκονται βαθιές στοές οι οποίες μαρτυρούν τη θέση και την ύπαρξη των μεταλλείων αυτών.

      Η σημερινή Πρώτη, ένα από τα γραφικότερα χωριά του Παγγαίου, με το πράσινο των δέντρων, το άσπρο και το κόκκινο των σπιτιών, μοιάζει από ψηλά σαν όμορφος κήπος με πολύχρωμα λουλούδια.

      Εύκολα διακρίνονται το δημοτικό αθλητικό κέντρο, το μεγάλο συγκρότημα σχολείων (Δημοτικού - Γυμνασίου ), τον ξενώνα και την μεγάλη κεντρική πλατεία με τον ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

      Η πλατεία αποτελεί το κέντρο του χωριού, με λουλούδια, πράσινο, δέντρα και παγκάκια, καφενεία και ωραία διώροφα σπίτια γύρω-γύρω. Ίσως το ωραιότερο απ' όλα, είναι η εκκλησία του αγίου Γεωργίου, με τη θαυματουργική εικόνα του αγίου και το αγίασμά του, τριάντα δύο σκαλοπάτια βαθιά μέσα στη γη.

      Πιο πάνω διακρίνεται η παλιά εκκλησία της αγίας Παρασκευής με το εντυπωσιακό καμπαναριό χτισμένο στις αρχές του 1870. Πιο πέρα το πατρικό σπίτι του κ. Κωνσταντίνου Καραμανλή.

      Τέλος στενοί δρόμοι και γραφικά σοκάκια με κυβόλιθους στρωμένα, μέσα από μικρά και μεγάλα σπίτια, καταλήγουν στον δρόμο, που οδηγεί στο μοναστήρι της «Θείας Αναλήψεώς», με μεγάλη ιστορία και δράση. Εύκολα μπορεί να το επισκεφθεί και να το θαυμάσει ο κάθε πιστός, αφού απέχει μόνο 7 χλμ. από την Πρώτη (σε υψόμετρο 930 μ),(τηλ.23240-61249).

      Οι κάτοικοι της Πρώτης Σερρών, γηγενής Ελληνικός πληθυσμός από τα βάθη των αιώνων υπήρξε πάντα λάτρης του βουνού και ιδιαίτερα του όρους Παγγαίου.

      Το Παγγαίο όρος πολλά έχει να προσφέρει στους ορειβάτες επισκέπτες του. Η ποικιλία της μορφολογίας του όρους προσφέρει ιδανικές πορείες στους ορειβάτες.

      Το καταφύγιο με την ονομασία «Μπουγάτινα» σε ύψος 1.200 μέτρων, προσπελάσιμο και σε μεταφορικά μέσα, μπορεί να φιλοξενήσει τους φίλους του βουνού. (Από Πρώτη Σερρών μέχρι Ιερά Μονή Αναλήψεως, 7χιλ. άσφαλτος και από Μονή μέχρι καταφύγιο 3χιλ. χωματόδρομος).

      Κατεβαίνοντας στον ασφαλτοστρωμένο δρόμο σε υψόμετρο 600 μ. μπορεί ο επισκέπτης να σταθεί στις εγκαταστάσεις του Ε.Ο.Χ.Σ. Πρώτης στη θέση «Πουλιάνα», για να απολαύσει την απίθανη θέα και να γευματίσει κάτω από τα κιόσκια των εγκαταστάσεων.

      Το όρος Παγγαίο, μαζί με τις φυσικές του ομορφιές, τις μεγάλες ορθοπλαγιές, τα μεγαλόπρεπα αλπικά του τοπία, τις κατάφυτες απότομες βουνοπλαγιές και τους χείμαρρους που ξεκινούν από αυτές, ήταν γνωστό και για την ποικιλία της χλωρίδας και της πανίδας του. Σήμερα λίγα από αυτά που υπήρχαν κάποτε σώζονται, όπως άλλωστε και στα περισσότερα βουνά της Ελλάδας, σχηματίζουν όμως ένα μοναδικό και αξιόλογο οικοσύστημα.

      Λόγω των διαφορετικών κλιματολογικών συνθηκών που δημιουργούνται σε διάφορα ύψη, υπάρχουν ζώνες βλάστησης ανάλογες με το υψόμετρο και τις κλιματολογικές ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, με χαρακτηριστικά είδη φυτών και ζώων για κάθε ζώνη.

      Τα γραφικά χωριά, τα πανέμορφα μονοπάτια και τα πέτρινα γεφύρια, του Παγγαίου προσφέρουν σε κάθε πεζοπόρο τη δυνατότητα να επισκεφτεί και ν' ανέβει το βουνό απ' όλες του τις πλευρές και όλες τις εποχές του χρόνου.

      Η κάθε ανάβαση αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία και γεμίζει με την ομορφιά της τον άνθρωπο της πόλης που τόσο έχει ανάγκη την επαφή με την ορεινή φύση. Υπάρχουν στο Παγγαίο μονοπάτια που θα πρέπει να τα ξέρεις για να τα περπατήσεις και τα μονοπάτια που έχουν σήμανση. Αυτά τα σηματοδοτημένα μονοπάτια είναι μέχρι στιγμής μόνο τρία και τη σήμανσή τους, που επιδέχεται βελτίωση, την έχουν κάνει Σύλλογοι της περιοχής μας. Τα εθνικά αυτά μονοπάτια είναι βαμμένα με κόκκινο και άσπρο χρώμα και φέρουν το γράμμα Ο και τον αριθμό 4 (O4).

     Η περιήγηση στην περιοχή είναι ένας μαγευτικός περίπατος και μια διαδρομή στην ιστορία της. Η γύρω περιοχή μαγεύει και αγκαλιάζει τον επισκέπτη. Στα νοτιοδυτικά, βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Αμφίπολης με το Μουσείο του (σε απόσταση 25 Χλμ από την Πρώτη), στα βορειοδυτικά. το Σπήλαιο της Αλιστράτης (20 Χλμ) και το Φαράγγι του ποταμού Αγγίτη, στα βορειοανατολικά η Ι.Μ.Παναγίας Εικοσιφοίνισσας (10 χλμ), και ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων (40 Χλμ.). 

Πού θα μείνετε :

Παραδοσιακός ξενώνας ΚΩΝ/ΝΟΣ Γ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ, (Δεν λειτουργεί)

                                                                          

 Παραδοσιακός ξενώνας ΚΩΝ/ΝΟΣ Γ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

 

Πληροφορίες :

Αστυνομία : Tηλ. 23240-61202

Δημοτική Ενότητα Πρώτης : Tηλ. 23243-50200, 23243-50204 -  Fax.23243-50212

Εθνικό Στάδιο Πρώτης : 23240-61567

Ιατρείο : Τηλ. 23240-61396

ΕΛ.ΤΑ Πρώτης : 23240-61560

 

by Tsif Chris 2020  

 

Συνοπτική περιήγηση στα αξιοθέατα της Πρώτης:

 

Το σπίτι του Κω/νου Καραμανλή Το αγίασμα του Αγίου Γεωργίου O ανδριάντας του Κωνσταντίνου Καραμανλή Το καμπαναριό χτισμένο το 1870
Το σπίτι του Κω/νου Καραμανλή Το αγίασμα του Αγίου Γεωργίου O ανδριάντας του Κωνσταντίνου Καραμανλή Το καμπαναριό χτισμένο το 1870
Τα μακεδονικά και νεοκλασικά σπίτια Τα παραδοσιακά πλακόστρωτα σοκάκια. Το καπνομάγαζο. Nεοκλασικά σπίτια.
Τα μακεδονικά και νεοκλασικά σπίτια Τα παραδοσιακά πλακόστρωτα σοκάκια. Το καπνομάγαζο. Nεοκλασικά σπίτια.
Τον πλάτανο με τα ωραία ταβερνάκια. Τα κιόσκια του Ε.Ο.Χ.Σ. Πρώτης στη θέση Πουλιάνα στο Παγγαίο. Τα ορειβατικά μονοπάτια του όρους Παγγαίου. Τις ασκητότρυπες και τα μεταλλεία χρυσού του Μ. Αλεξάνδρου.
Τον πλάτανο με τα ωραία ταβερνάκια. Τα κιόσκια του Ε.Ο.Χ.Σ. Πρώτης στη θέση Πουλιάνα στο Παγγαίο. Τα ορειβατικά μονοπάτια του όρους Παγγαίου. Τις ασκητότρυπες και τα μεταλλεία χρυσού του Μ. Αλεξάνδρου.
Το δημοτικό αθλητικό κέντρο Το Μοναστήρι της Αναλήψεως. Τα πέτρινα γεφύρια Το καταφύγιο «Μπουγάτινα»
Το δημοτικό αθλητικό κέντρο Το Μοναστήρι της Αναλήψεως. Τα πέτρινα γεφύρια Το καταφύγιο «Μπουγάτινα»
*
Plateia_Air_photo
*
Που θα φάτε στην Πρώτη :
*
Εστιατόριο «΄Ηδωνες »

Τηλ. 23240-61555, 6947685924   magdadiga@gmail.com

Ψησταριά « Ο Πλάτανος »

Τηλ. 23240-61465

*
Ψησταριά - Ουζερί « Ου μπλέξεις »

Τηλ. 23240-61236

Ουζερί « Η γωνιά του Γύρου »

Τηλ. 23240-61211

*
Kαφέ-Ουζερί « Σαμαράς Χρηστος  » Τηλ. 23240-61836 Kαφέ-Ψησταριά « Πραβίτας »

Τηλ.23240-61

*
Kαφέ-Ουζερί « Τσιώτας Χρήστος  »

Τηλ. 6932738669

Μπουγάτσα " Θεόδωρος "

Τηλ. 6932241794

*
Που θα διασκεδάσετε:
*

Τον χειμώνα & το καλοκαίρι:

μόνο το καλοκαίρι:

*
Καφέ-bar " 21oς Αιώνας " Τηλ. 6992300613 Club "Αμφιθέατρο" Τηλ. 6992300613
*
Καφέ-Πίτσα " Χατζηντίμπας " Τηλ. 23240-61775 Καφέ-Πίτσα " Τζιάρας " Τηλ. 6945962325
**
*
*
*
info  Το «Χαγιάτι Λαδιά» βρίσκεται στο χωρίο Πρώτη, του Δήμου Αμφίπολης της Π.Ε. Σερρών σε κοντινή απόσταση από την κεντρική πλατεία του χωριού [Εικόνα 4]. Η Πρώτη απέχει: από Σέρρες 50χλμ. από Δράμα 27χλμ. από Καβάλα 50χλμ. & από Θεσσαλονίκη 125χλμ. μέσω της Εγνατίας οδού, κόμβος Στρυμόνα. [Εικόνα 2]
*
Εικόνα 1 Εικόνα 2  -  Χάρτης Εικόνα 3 - Αεροφωτογραφία της Πρώτης Σερρών Εικόνα 4 - Η κεντρική πλατεία της Πρώτης
Εικόνα 1 Εικόνα 2 Εικόνα 3 Εικόνα 4
*

Αρχική σελίδα. ( Home ) | Η αρχιτεκτονική των ημιορεινών οικισμών του όρους Παγγαίου | H ιστορία του χωριού Πρώτη Σερρών

Η ιστορία της οικογενείας Αχιλλέα & Δάφνης Λαδιά | Το γενεαλογικό δένδρο της οικογενείας Λαδιά | Η αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων - Εκθέσεις

Συλλόγες " Χαγιάτι Λαδιά " |  Η κουζίνα | Το καθιστικό | Η κρεβατοκάμαρα | Ο αργαλειός της γιαγιάς | Ο χάρτης της ιστοσελίδας

Τα εργαλεία της καπνοκαλλιέργειας | Τα εργαλεία του θέρους | Τα εργαλεία της αμπελουργίας | Αντικείμενα αποθήκευσης

www.hayatiladia.gr

hayatiladia_baner_gr

Website Design  &  Administration : Tsif

Copyright © 2014-2021  -    Last update 14/01/2021  -  All rights reserved.